Risotto - główne danie kuchni włoskiej

Risotto - główne danie kuchni włoskiej

Risotto - główne danie kuchni włoskiej

Kuchnia włoska znana jest z niepowtarzalnego smaku i różnorodności pysznych potraw. Dziś dania tej kuchni są popularne i kochane na całym świecie. Jednym z takich dań, którego aromat i smak z pewnością kojarzy się z Włochami, jest risotto.

To danie z ryżu z mięsem, owocami morza i warzywami gotowane na bulionie. Jednak przepis na risotto jest jednocześnie prosty i złożony. Składniki tego włoskiego dania mogą się różnić w zależności od nastroju i preferencji smakowych. Tak więc risotto można przygotować z mięsem, rybami, krewetkami, a miłośnicy bardziej egzotycznego menu pokochają risotto z truskawkami, dynią, a nawet szampanem.

Jeden składnik był i pozostaje niezmieniony - ryż, podstawa tego wspaniałego dania, wyróżniającego się szczególną kremowością i delikatnością. Wśród Włochów, zarówno tych, którzy tworzą tę kulinarną kreację, jak i tych, którzy ją smakują, ta cecha potrawy jest bardzo ceniona i nazywa się all’onda - "fala". To tutaj pojawiają się subtelności, które zasadniczo odróżniają włoskie risotto od wielu dań z ryżu w innych kuchniach świata. Wśród tak zwanych analogów risotto w Hiszpanii można znaleźć paellę, w Ameryce Południowej jambalaya, w Chinach takie danie nazywa się po prostu "smażonym ryżem", a jeszcze bardziej znaną nazwą jest pilaw.

Jednak risotto nadal nie można nazwać włoskim pilawem, jak często można to usłyszeć. Po pierwsze, do risotto wybiera się tylko ryż okrągłoziarnisty, a nie wydłużony, jak w przypadku pilawu. Ryż ten wyróżnia się również wysoką zawartością skrobi, co nadaje potrawie wyjątkową delikatną kremowość, za którą jest tak kochany na całym świecie. W przypadku risotto preferowane są odmiany ryżu, takie jak Arborio, Vialone Nano i Carnaroli. Ten ostatni nazywany jest "królem włoskiego ryżu", nie gotuje się zbyt mocno i sam w sobie ma przyjemny kremowy smak. Inną ważną cechą risotto jest dodanie wina, narodowego napoju Włoch.

Innym włoskim atrybutem dania jest parmezan, jego kremowe nuty smakowe nadają potrawie charakterystyczną delikatność i aromat. Do przygotowania risotto używa się bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego. Ponieważ ryż jest bardzo szybko nasycony aromatami i smakami, nie należy używać zbyt skoncentrowanego naparu i dodawać nadmiernej ilości przypraw. Dzięki przyprawom takim jak tymianek, czarny pieprz, curry i kminek risotto jest umiarkowanie pikantne i aromatyczne.

Jak wspomniano, przepisy na risotto pozwalają w pełni pokazać swoją kulinarną wyobraźnię. Dlatego do odpowiednio ugotowanego ryżu i bulionu można dodać ulubione warzywa, mięso lub owoce morza. Aby uzyskać najsmaczniejszy wynik, musisz dokładnie przestrzegać wszystkich niezbędnych kroków przygotowania risotto. Aby to zrobić, musisz przygotować bulion, a także mięso, warzywa lub owoce morza, w zależności od preferencji smakowych. Następnie gorący bulion będzie musiał być stopniowo wlewany do ryżu w taki sposób, aby się nie sklejał. Tak więc przygotowanie prawdziwego risotto zajmie trochę czasu, ale wynik jest naprawdę tego wart. Risotto to jedna z najbardziej wyrafinowanych potraw, słusznie godna reprezentowania całej włoskiej kuchni. Uważa się, że w ogóle nie jest to danie, ale taka specjalna metoda gotowania ryżu, ponieważ jak się okazało, nie ma przepisu na risotto, są tylko te subtelności, które pozwalają stworzyć po prostu bardzo smaczne i aromatyczne danie. Jeśli ryż zaczął być przygotowywany w II-III wieku pne na Bliskim Wschodzie i w Indiach, to do XIX wieku, czasu powstania risotto, we Włoszech ta metoda została prawdopodobnie doprowadzona do perfekcji.